Какво трябва да знаете преди да тръгнете за Занзибар?!

Icon 17.01.2021
Icon By admin
Icon 0 comments
1

И така пътешественици , днес ще се разходим до Занзибар , място, на което ще искате да се връщате още и още. Дестинация, която ще ви спечели с екзотика, бели плажове , парещо слънце и мнооого усмихнати хора.

Инфраструктурата в Занзибар изостава в развитието си в продължение на 20 години от други големи и известни курорти в света.  Потокът от туристи не е толкова голям, колкото е потока от туристи към Тайланд, Турция, Доминиканската република и т.н.

Въпреки всичко почивката в островната част на Танзания ще запомните за цял живот.  Тази страна е отворена, приветлива, има невероятен океан и е напълно безопасна за пътуване.

И най-важното, колкото и странно да звучи, благодарение на коронавируса,

Занзибар внезапно се превърна в един от малкото курорти за нашия турист, които са достъпни, пътува се без PSR тест и се води зелена зона.

Валута:

Валута на Занзибар е танзанийски шилинг. Един български лев е 1453,39 танзанийски шилинга. За да се ореантирате в цените на Занзибар ще ви кажа,че цената на билета в местния микробус (даладала) е 1500 шилинга, цената на автобусен билет е 2500 – 3000 шилинга. Цената на таксиметров превоз (силно зависи от вашата способност за договаряне/пазарене  и от това, колко пари са нужни на таксиметровият шофьор в момента и естествено от разстоянието).  Пътуване от самия юг до самия север е 110 000 шилинга. Ако искате кола под наем в Занзибар, то тя ще струва средно 40 долара на ден, плюс специално разрешение, плюс пари за бензин, плюс пари за подкуп на полицията)))

 

Цени на храните и напитки в Занзибар:

Вода (1,5 литра) – 1000 шилинга
Кока-кола, фанта, спрайт (0,5 л) – 1000 шилинга
Сок (1л) – 3500-5000 шилинга
Консервиран боб, грах (за 1 консерва) – 2500 шилинга
Разтворимо кафе (малък буркан) – 4000 шилинга
Кафе на зърна (1 кг) – 20 000 шилинга

Моля, имайте предвид, че на острова няма супермаркети, има само малки магазини, които продават нетрайни стоки от първа необходимост.  Това означава, че не можете да купувате месо, риба, замразени храни от магазини в Занзибар.

Домати (1 кг) – 4000 шилинга
Манго (1кг) 2000-3000 шилинга
Ананас (бр.) – 2000-3000 шилинга
Бананите се продават на парче – 100 шилинга за 1 банан.  За $ 1 можете да преядете.


Цените на алкохола в Занзибар:

Първо ми се иска да спомена,че Занзибар е доминиран от мюсюлманско население -ето защо алкохолът на острова не е толкова лесен за закупуване.
Ако се разхождате по плажа и сте решили да вечеряте в някой от ресторантите и искате да пийнете не забравяйте незабавно да се консултирате със сервитьора.  Ако собственикът на заведението е мюсюлманин, алкохолът няма да присъства в менюто.
Но за сметка на това се продава във всички магазини, ето и цените:
0,5 бира в ресторантите – 4500 – 9000 шилинга, средната цена за чаша бира на целия остров е 5000. Чаша вино (95% южноафриканско вино) – 6000 шилинга
Твърд алкохол (50гр) – 5000 шилинга
Бутилка местна водка в специализиран магазин (0,5) – 10 000 шилинга

Цената на храната в ресторантите в Занзибар:

Всеки хотел на острова има бар и ресторант, които са отворени за всички. Тоест ако разхождайки се си харесате ресторант на плажа или ресторант в друг хотел (не е задължително да хапвате само във вашия хотел), то може да обядвате или вечеряте там без проблем, те са отворени и за клиенти, които не са отседнали в дадения хотел.

В заведенията за обществено хранене в Занзибар в менюто на практика няма месо. Но хората не летят до Занзибар, за да ядат месо, нали? )))
За сметка на това любителите на морски дарове ще са много щастливи, защото те изобилстват. Менюто съдържа много пресни морски деликатеси, като към всяко основно ястие винаги има гарнитура по ваш избор (пържени картофи, ориз, кус-кус)

Супа – 7 000 – 10 000 шилинга
Салата, обикновено само зеленчукови салати – 10 000 шилинга
Основно ястие с гарнитура – 13 000 – 20 000 шилинга
Препоръчваме ви да хапнете октопод, обикновено го носят цял. Ще си оближете пръстите)))
Има също така риба тон филе, Дорадо (риба филе), калмари, скариди, в менюто винаги има и омари, цената им е около 25000-40 000 шилинга на брой

 

Мобилни комуникации в Занзибар:

Тук  има само един мобилен оператор.  Покритието на целия остров е отлично, навсякъде има надеждна 3g мрежа.  Сим картите се продават по целия остров. SIM картата струва $ 15 долара, което включва няколко минути до местни номера и 3 GB трафик.  Скоростта на интернет е отлична, за връзка със света и джиткане в социалните мрежи винаги е бил достатъчен.

 

Цени на сувенири в Занзибар:

Всеки сувенир трябва да се пазари. Не купувайте нищо на началната цена, тя е много по- висока))).
Само за пример, ако ви кажат, че един магнит струва $ 10 долара, значи можете да го спазарите за $ 1,5 долара.

Реална ситуация със сигурността в Занзибар:

 

Абсолютно безопасно е да се разхождате в Занзибар дори през нощта. Ако забравите нещо в ресторант или магазин (например вашия телефон) те ще ви настигнат и ще го върнат.

Имайте предвид, че поради лошото си образование местните жители не смятат добре.  Много често в заведенията за обществено хранене те носят сметката с грешна сума и правят грешки като могат да сгрешат и в своя ущърб.

Пътуването с градски транспорт е също толкова безопасно.  В такси, например, можете да оставите нещата си и да се разходите.  Таксиметровият шофьор няма да изчезне никъде, а ще ви изчака.

 

Традиционно хората идват на архипелага за почивка на плажа, а не за екскурзии.  И забележителностите на Занзибар остават на заден план.  Но ако ви омръзне да лежите на плажа и да правите слънчеви бани, то тогава обърнете внимание на следните места…

Забележителности в Занзибар:

 

Да започнем с обиколка на столицата на острова – Стоун Таун,  включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.  Архитектурата на града изненадва с необичайна комбинация от стилове: европейски и арабски.

Докато се разхождате из центъра не забравяйте да разгледате Къщата на чудесата.  Чудесата по мнението на местното население се крият във факта, че именно в тази къща за първи път в Занзибар (а може би и в цяла Африка) са монтирани електричество, течаща вода и асансьор и това се е случило в края на 19 век. Днес в сградата се помещава музей, а от терасите на горните етажи може да се насладите на панорамна  гледка към града.

2

Къщата на Фреди Меркюри се намира в самия център на Стоун Таун.
Именно тук се ражда и прекарва ранното си детство кралят на рок музиката.  Самата къща е незабележителна, като много други къщи в Стоун Таун.
Казват, че в тази къща все още живеят далечни роднини на Меркюри.

3

Къщата на Ливингстън.

Дейвид Ливингстън е изтъкнат английски пътешественик и изследовател, който е посветил живота си на мисионерска дейност и изследване на дивите африкански земи.
Животът му завършва трагично, в Замбия Ливингстън се разболява от малария и изведнъж умира, погребан е с почести във Великобритания, но казват, че сърцето му буквално е останало в Африка и е погребано в англиканската църква в Стоун Таун.  Въпреки че други историци твърдят, че не в Стоун Таун, а в селището Читамбо в Замбия.

4

Струва си да се спомене, че Занзибар е известен като център за търговия с роби. В него се е намирал най-големият пазар за роби в Източна Африка.  Мрачни паметници на това явление все още могат да бъдат намерени навсякъде из острова.

Пазара за роби се появява в Занзибар в началото на 19 век.  Така в Стоун Таун са били продадени над 600 хиляди души.  През 1873 г. търговията с роби е официално премахната, а малко по-късно започва изграждането на англиканската църква на площада, която е първата католическа катедрала в Източна Африка.  Изненадващо прилича едновременно на християнска църква и джамия.

Завършете обиколката си из Стоун Таун с пътуване до близкия остров Ко Чанг (известен също като острова Затвор).  Той изглежда непревземаем, но всъщност никога не е бил използван като затвор. Преди пристигането на британците в Занзибар, островът е бил собственост на арабски търговци на роби.  Днес туристите идват на острова, за да се запознаят и с гигантските сейшелски костенурки  които тук са изключително много.

5

В най-южната част на острова има ненаселено рибарско село Кизимкази.  То се отличава главно с великолепните си бели плажове, гмуркане с шнорхел, с делфини и най-старата мюсюлманска джамия в Източна Африка.
По време на археологически разкопки е било открито, че тази джамия е издигната преди почти хиляда години.  Разбира се, сградата е била завършена и реконструирана многократно, но дори и днес можете да се „възхитите“ на архитектурата и вътрешната украса на джамията от началото на ХІІ век сл. Хр.

Ресторантът Rock на източния бряг на Занзибар близо до плажа Pingwe е едно от най-известните и популярни места на острова.  Тук можете буквално да вечеряте на пустинен остров.  Къщата с тераса, кацнала на скала, стърчаща директно от водата.  Това е наистина най-романтичният ресторант в света.  Между другото, ако планирате да отпразнувате Нова година тук, тогава не забравяйте, че трябва да резервирате маси шест месеца предварително или дори по-рано.

6

Надяваме се да сме Ви били позлени.
Следете блога ни за още информация и интересни статии на www.voyageltd.com.

До нови срещи,
Воаяж

Вашият коментар