Рим е наричан вечният град поради своето непреходно величие. Той винаги е бил един от най-важните градове в света, независимо дали като център на Римската империя, като столица на Италия или като един от най-важните градове в Европа в наши дни. Ако планирате почивка в Рим, най-важните места, които да посетите са именно тези, които ще видите на следващите редове.

1. Базиликата Санта Мария Маджоре

Базиликата Санта Мария Маджоре е сграда с изключително голяма архитектурна стойност. Ако никога не сте били в Рим е твърде възможно да не сте виждали нещо подобно със собствените си очи, просто защото подобни архитектурни шедьоври не се срещат всеки ден.

2. Фонтан Треви

Наричат го най-красивият от всички фонтани в света. Той се намира, както всички други големи забележителности, в самото сърце на наситената с паметници на културата италианска столица.

3. Колизеумът

Колизеумът е най-популярната и емблематична сграда на Рим и е може би мястото, което привлича най-много туристи. Това, което играе водеща роля, е самата големина на Колизеума, тъй като човешкото око винаги се е възхищавало на забележителностите с по-внушителни размери и мащаби.

4. Партенонът

Партенонът в Рим има фасада, която не е много по-различна от тази на акропола в Атина. Той е популярен със своята колонада на предната фасада, която служи за модел в строителството на сгради и в съвремието на места като Франция, Великобритания и Германия.

5. Римския Форум

Римският форум е самото сърце и център на древен Рим. Мястото съчетава на практика почти всички важни институции на великия град, включително и съдебната система. Мястото е известно още и под името Форум Магнум, като тук се е концентрирала есенцията на великия град. Това е място на многобройни базилики и храмове, останките от които се виждат и до днес.

6. Архибазиликата “Свети Йоан Латерански”

Възхитително красива и привличаща тълпи от туристи, фасадата на архибазиликата Свети Йоан Латерански е една от най-големите забележителности на вечния град. От 1980 година сградата е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

7. Пиаца Навона

Площад Навона е един от най-красивите площади в света въобще. Той е наистина възхитителен със своята барокова архитектура и съчетание между изящество и качество на използваните материали.

8. Палатинският хълм

Палатинският хълм е мястото, на което се намира прословутия Циркус Максимус или по-скоро руините от него. В подножието на хълма се намира пещерата, в която според легендата са отгледани Ромул и Рем.

9. Испанските стъпала

Испанските стъпала или както го наричат още “площад Испания” е място, на което ще почувствате колорита на Рим. Тук се събират множество творци, хора на изкуството и младежи, които сядат по стъпалата, за да се любуват на атмосферата на града.

10. Паметникът на Виктор Емануел II

Паметникът на Виктор Емануил II е една от големите забележителности на Италия и представлява монумент на родения през 1820 година италиански крал. Статуята представлява образ на краля, който язди кон, а самата тя е поставена на висок и удивително красив мраморен пиедестал.


Резервирайте вашата екскурзия в Рим!