Турция през последните 20 години традиционно е една от най-предпочитаните туристически дестинации за българските туристи, които са избрали да прекарат лятната си ваканция извън страната.

Тя дели първото място с южната ни съседка Гърция. Двете страни предлагат приблизително сходен туристически продукт, като обаче Турция превъзхожда Гърция по отношение на цените, на които се предлага туристическата услуга за крайния потребител.

Не е тайна, че цените в Турция са наистина доста конкурентни и атрактивни, като дори конкурират и родния български продукт, който сам по себе си винаги се е считал за доста изгоден от финансова гледна точка.

Кои обаче са най-добрите курорти за почивка в Турция и къде да прекараме почивката си? Оказва се, че четири места обират основния брой туристи, като заедно формират и основната част от туристическата база на страната.

- Анталия

Най-големият туристически център на Турция е курортният град Анталия. Той е разположен в южната част на страната, не далеч от остров Кипър. Анталия е голям и оживен град, което го прави привлекателно място за почивка за хората, които търсят повече разнообразие и забавления.

В допълнение и времето в Анталия е доста топло. Тъй като се намира в южна Турция и е защитен от планини на север, Анталия предлага доста добър климат през по-голямата част от годината, Сезонът започва от ранна пролет и свършва през късна есен.

- Мармарис

На второ място по популярност е един курорт, който е любим на мнозина и който често е описван като най-доброто място за почивка в цяла Турция - Мармарис. Той се намира в югозападна Турция и е наистина доста добре защитен от студени северни ветрове, което го прави добър избор за по-ранна или късна почивка, особено ако нямате възможност да пътувате през лятото.

Мармарис се намира в доста живописна и красива местност, като в това отношение може би бие всички други турски курорти. Мармарис е разположен в дълбок залив, което обяснява спокойните морски води през цялата година.

- Кушадасъ

Почивка в Кушадасъ ще ви сблъска с един от малкото турски курорти, в които плажът е покрит не с камъчета, а с пясък. Това прави курорта доста близък като типаж до курортните комшлекси в България, като очевидно напомня за курортите по южното Черноморие. Кушадасъ има малко по-кратък сезон от Мармарис и Анталия, но много по-дълъг от България.

- Бодрум

Бодрум е най-насевер от изброените курорти, но все пак май е чудесен месец за лятна почивка на море, като за тази цел е подходящ и октомври. Бодрум е известен с хубавата си архитектура, което ще направи почивката ви нещо повече от ходене на плаж и събиране на тен.