2018 ще бъде година на нов рекорд в туризма на Турция, прогнозира в интервю за Дир.бг министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш.

Турция е сред основните предпочитани дестинации за пътувания и почивка на българите, как ще коментирате прогнозите за повишаване на туристическите пакети при вас с около 15%?


През 2017 г. страната ни беше посетена от 1 млн. 850 хиляди български туристи. Тази цифра показва увеличение от 10% в сравнение с 2016 г. Нашата цел за 2018 г. е 2 милиона туристи.

Туристическите агенти и туроператорите в България, с които сме в тясно сътрудничество оценяват като много успешна изминалата 2017 г., изразяват задоволство от положителните българо-турски отношения, съобщават за положителни новини, които редовно се появяват по българските медии свързани с турския туризъм и 100% удовлетвореност от страна на клиента.
Цялостната реставрация и отварянето на българската църква "Св. Стефан” в Истанбул, известна още като Желязната църква също дава положително отражение.
И поради всички тези причини, ние очакваме растеж с най-малко 15%.

Между двата народа съществуват дълбоки исторически връзки. Ние сме близки и географски и като хора. По отношение на кухня и народни танци двете страни също споделят много прилики. Мисля, че нито българите в Турция, нито пък турците в България имат чувство на отчуждение. Тази близост е огромно предимство за туризма. Склонен съм да вярвам, че растежът в туризма и на двете страни ще продължи със същия темп и през следващите години.

Туризмът е ключов сектор за Турция, има ли нарастване на посещенията и приходите от туризъм през последната година? Очаквате ли ръст на туристите?

През последните 25-30 години Турция измина огромни разстояния и от гледна точка на туризма успя да се нареди до водещите страни в света.

Днес нашата страна е сред първите 10 страни по отношение на броя на чуждестранните посетители и приходите от туризъм, и е сред страните, повлияли се от последните регионални и глобални сътресения.

Поради тази причина, например, през 2015 г. броят на чуждестранните посетители, който беше приближил 35,6 милиона, през 2016 г. намаля до 25 милиона. През 2017 г. намалелите опасения за сигурността, но също така и благодарение на агресивната ни политика за насърчаване този брой се увеличи до 32 милиона. През 2017 г., в класацията на страните с най-много туристи, идващи в Турция с 14.5 на сто Русия се нарежда на първо място, следвана от Германия с дял от 11,1%, с дял от 7,7% Иран е трета, Грузия е четвърта с 7,5% и с дял от 5,7% България се нарежда на пето място.

Приходите от туризъм в Турция през 2017 г. достигнаха 26,3 милиарда долара, което представлява увеличение с 18,9%. Предвижданията ни са, че 2018 ще бъде година на нов рекорд в туризма.

За 2023 г. Турция си е поставила за цел 50 милиона туристи, а целта от 50 милиарда долара приходи от туризъм ще бъде ревизирана и може би ще имаме още по-високи цели.


*Министърът на културата и туризма на Република Турция, Нуман Куртулмуш, беше у нас на двудневно официално посещение по покана на Министерството на туризма за участие в Конференцията на високо ниво на европейските министри на туризма на тема “Туризъм и икономическо развитие” в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Източник: dir.bg


Почивки в Турция с до -40% отстъпка