Египет в десет минути, десет безценни мига и десет прекрасни снимки

Icon 25.01.2021
Icon By admin
Icon 0 comments

Мили любители на пътешествията, днес ще Ви запознаем с Египет –  една от най-загадъчните държави, чиято история привлича туристи от цял ​​свят.  Привличача, не само с неговата тайнственост, но и с мистиката на пустинята Сахара и величието на едни най-мистериозните храмове – пирамидите, които и до днес остават загадка как са построени и обявени за топ мистериите на света. Представяме ви десет любопитни факта и няколко съвета за тази топла дестинация:

1

Факт 1. Защо мъжете в Египет носят бели дрехи, а жените черни?

Туристите, пристигащи в Египет, веднага ще бъдат поразени от факта, че всички мъже са облечени в леки снежно бели дрехи, които частично отразяват слънчевата светлина.  В същото време жените, напротив, се обличат изцяло в черно.  Колкото и да е странно, ако попитате мъжете защо е така, а не обратното, те сериозно ще отговорят, че черните дрехи се загряват, което кара жените да се върнат у дома възможно най-скоро.  Ние трудно можем да повярваме, че жените сами имат право да излизат само до най-близкия магазин.

Факт 2. Великите реки на планетата – Нил, Египетският извор на живота:

Най-дългата река в света след Амазонка е Нил.  Реката често е изобразявана под формата на божество със затворена глава, намекващо за неизследвания характер на нейния произход.  Като цяло древните египтяни могат да бъдат наречени супер-езичници.  Те почитаха над 1400 различни божества.  Освен това дори едно божество може да има много различни форми.  Едва през 30-50-те години на ХХ век световните учени са установили откъде и извира Нил.

Началото и е в Руанда и след 6852 км.  тя се влива в Средиземно море.  Древните египтяни наричали Нил „Итеру“ – „великата река“.  А реката получи името си „Нил“ от гърците, които я нарекоха „Нейлос“. Нил е единствената река, която минава през пустинята Сахара и позволява на всеки живот да съществува в тази пустиня по нейните брегове. В Нил живеят крокодили, костенурки, както и нилският костур, чието тегло може да достигне 140 кг. Пълнотата на Нил варира в зависимост от сезона, но средно през годината реката излива в морето около 3 хиляди тона вода в секунда.

Факт 3. Най-соленото и чисто море в света!

Египет се гордее с най-чистото море в света!  Говорим за Червено море, в което не се влива нито една река и този факт изключва проникването на тинести скали.  Червено море е и най-соленото, с изключение на Мъртво море, но за разлика от израелския си колега, Червено море може да се похвали с разнообразна подводна флора и фауна.

2

Факт 4. Египет не е само туризъм!

Противно на мнението, че Египет “живее” благодарение само на туристите, гостите на тази държава не трябва толкова да се възгордяват.  Факт е, че въпреки че носи приличен доход в хазната на страната, туризмът е едва третият в списъка на основните доходи.  На първо място в този рейтинг е митото за преминаване през Суецкия канал, а на второ място е печалбата от производството и износа на нефт.

Факт 5. Най-голямата пирамида на Древен Египет!

Разбира се, пирамидите, разположени в Египет, са обект на възхищение и удивление.  Е, как да не си спомним най-голямата пирамида, едно от чудесата на света, оцеляло и до днес?  Говорим за Хеопсовата пирамида с основна площ от 53 000 квадратни метра, която е сравнима с площта на 10 футболни игрища. Пирамидата е съставена от приблизително 2,3 милиона каменни блока, подредени в 203 нива на височина 137 метра.  Всеки блок е с форма на куб и тежи от 2,5 до 15 тона.  До днес още учените не могат да си обяснят, факта как толкова прецизно са обработени тези каменни блокове и поставени така, че нож да не може да премине между тях! Загадка, нали?

3

Факт 6.  Египет – Царството на фараоните:

Според преданията в дълбока древност Египет бил управляван от боговете, които също както хората живеели на земята. Хор, богът сокол, бил цар, а бог Озирис управлявал задгробния свят. Когато боговете престанали да живеят на земята, духът на бог Хор се заселил във фараона. След смъртта си фараонът ставал едно цяло с Озирис, а духът на бог Хор преминава в следващия фараон. Интересно, нали?

4

Факт 7. Какво може да бъде по-грандиозно от египетските пирамиди?

Говорим за язовир Асуан, при изграждането на който е използван седемнадесет пъти повече каменен материал, отколкото при издигането на пирамидата на Хеопс.  Язовирът е висок 110 метра, широк 800 метра и дълъг над три километра и е основният доставчик на електричество в Египет.

Факт 8. Най-високата сграда в Египет

На туристите, пристигащи в Кайро, определено ще бъде предложено да посетят най-високата кула в Египет, която е висока 187 метра.  Тя не само надвишава пирамидата на Хеопс с 43 метра, но е и атракция с асансьори, ресторант, бар и наблюдателна площадка.  Но най-интересното е, че е построена с пари, предназначени да подкупят генерал Нагиб, първият президент на Египет.  Парите не са стигнали до адресата, но са облагодетелствали всички египтяни.

Факт 9. Топлото време:

Най-подходящото време от годината, за посещение на Египет и през Март и Април, също така в краят на местното лято – водата е доста топла. Ако търсите водни приключения – най-добрия периода за гмуркане е през месеците Април и Май.

Морето в Египет е топло, комфортът на тези приятни температури носят наслада и чувство на безкрайно спокойствие и почивка. Кораловите рифове на Червен море, привличат любителите на гмуркането от цял свят! Те са многоцветни и разнообразни, а водата е топла и с голяма видимост. Дали ще изберете да се любувате на красивите залези, гледайки безкрайният хоризонт или ще бъдете привлечени от невероятните коралови рифове – оставяме на вас, мили пътешественици – да изберете сами.

5
6

Египет е мистериозна източна страна, обгърната в мистерия.  Историята му датира от 60 века.  Тя даде на света много открития и изобретения.  Днес Египет е популярен курорт изобилсващ с древни забележителности.  На територията му има чудо на света, единственото от седемте, оцеляло до наши дни.  Ето подборка от интересни факти за Египет, които може да ви изненадат:

Интересно е, че през 4-6 век православието е най-разпространената религия в Египет.  Египетското монашество, отшелничеството и изобилието от светци, оставили след себе си много трудове и се считат за пример за подражание в православния свят днес.

Днес Египет е мюсюлманска държава.  Въпреки това тук все още съществуват християни /около 10% от цялото население/. Днес обаче египетските християни не са православни.  Повечето от тях принадлежат към така наречената „коптска църква“.

95% от територията на Египет е пустиня.  Най-големите са Сахара и Либийската пустиня.  Останалите 5% са дом на почти цялото население на страната и местоположението на всички нейни градове.  И тези 5% се намират изцяло в делтата на Нил.

Туристите са обичани в Египет.  12% от работещото население на страната е наето за обслужване на туристи.  А египетската полиция обикновено застава на страната на чуждестранните туристи в противоречиви ситуации.

Най-известната кралица на Египет е Клеопатра.  Тя управлява страната в продължение на 22 години.  Но Клеопатра не беше египтянка.  Тя беше гъркиня по рождение.  Между другото, митът за нейната неземна красота е именно мит, възпроизведен от режисьорите.  Оцелели са монети с нейния образ, върху които профилът на кралицата не само не е красив, но и приличащ на мъжки.

Най-високият планински връх в Египет е 2629 метра над морското равнище и се нарича Джебел Катрин.

Въпреки факта, че жителите на Египет, в по-голямата си част са изключително бедни, икономиката на страната е една от най-големите.  И през следващите десетилетия се очаква да заеме водеща позиция в региона.

7

Какво трябва да знаем преди да посетим това невероятно място:

  1. Плуването в Нил е абсолютно невъзможно, водата е мръсна, препоръчително е плуването само Червено море. В морето обаче не бива докосвате жителите на подводния свят – много от местните риби са отровни. По същата причина е по-добре да плувате през деня, когато можете да видите кой плува до вас.  И все пак – за разбиване на корали и износ, можете да получите глоба (до $ 100).
  2. Късите поли и къси панталони не са желателни, особено при посещение на храмове.
  3. Жителите на страната имат неписано правило: ако една жена може да бъде докосната, тогава можете да разчитате на по-близки отношения. Затова не позволявайте да докосвате и галите ръцете и гърба си, това е неприлично.
  4. В петък, преди 12 часа на обяд, е по-добре да не безпокоите мюсюлманите – започва петъчната молитва. Магазините са затворени, никой не работи.  Разбира се, в хотелите персоналът работи както обикновено.
  5. Що се отнася до парите, изгодно е да носите долари и евро и след това да ги сменяте в банки или специални банкомати. Ако искате да се пазарите, тогава е по-добре да се запасите с египетски лири, не е изгодно да правите в долари.
  6. Договарянето в Египет е възможно и необходимо, с изключение на джамия и магазини в европейски стил с етикети на стоките. На други места можете лесно да съборите цената 2 пъти, а ако проявите талант, тогава много повече.  Арабите уважават тези, които умеят да се пазарят .  И още за пазарлъка в такси – преди да се качите в колата, договорете точната цена и след това при никакви обстоятелства не правете отстъпки.
  7. По правило екскурзиите от местни оператори са по-евтини, но трябва да ги купувате само ако сте уверени в компанията и се ръководите от избор, основан на проверени отзиви. Непроверените туристически агенции могат да предоставят ниско ниво на услугата и в резултат няма да получите никакво удоволствие от почивката си.
  8. Честа “измама” на туристите е язденето на камили. Ако услугата се предоставя в хотела, тогава няма проблеми.  Но по време на екскурзия до пирамидите, повечето туристи са изправени пред факта, че можете да се качите на животно безплатно или на символична цена от $ 1, но слизането от гигантски пустинен кораб ще струва доста голяма сума, от $ 20.
  9. Бъдете внимателни по пътищата. В Египет няма правила за движение по пътищата, тук всеки кара както си иска и който свири или вика по-силно, има предимство .  А имайте предвид, че трафикът е много натоварен.
  10. В Египет трябва да вземете със себе си маска за плуване и плавници, дори ако не обичате да се гмуркате. Тук светът под водата е много красив и разнообразен, това е море от впечатления. Можете също да закупите оборудване в местните магазини или в хотела.  Препоръчваме също да закупите специални обувки за плуване.
  11. Тъй като страната има забрана за продажба и консумация на алкохола , можете да купувате напитки само в хотел или в ресторанти. В рамките на 3 дни след пристигането можете също да купите алкохолни напитки в безмитната търговия, но трябва да имате паспорт със себе си.
  12. Местните хора наричат ​​наргилета „шиша“.  Може да се пуши навсякъде и често се сервира след хранене вместо десерт.  Между другото, наргилетата в Египет се разделят на правилни наргилета (шиша) и “гоза”.  Първият се пуши през маркуч, а вторият през дървен връх под формата на чучур.  Мнозина взимат шиша вкъщи за спомен, като не забравят да си купят ароматни тютюни за наргиле – тук има много и за всеки вкус.
  13. Знаете ли, че Египет има специална туристическа полиция? Представителите на службате са длъжни да знаят английски и винаги да помагат на туристите при решаването на различни проблеми.
  14. Египтяните са много бавни, техните “пет минути” обикновено траят поне половин час, но това е особеност на нацията, така че не трябва да бъдете нервни и ядосани.
  15. Не забравяйте, че хотелите не носят отговорност за ценности и пари. По-добре е да използвате сейф. И ако все пак искате да оставите ценни неща в стаята, тогава бъдете по хитри- крадците никога няма да влязат в куфар с женски хигиенни предмети, обувки с мръсни чорапи в тях. Между другото, ако искате да вземете със себе си златни бижута, не бива.  В Египет те са на всяка крачка и е по-добре да ги купите там, а ако сте ги закупили, носете ги върху себе си – така те определено няма да бъдат откраднати.
  16. Какви дрехи бихме препоръчали? Леки рокли, поли и ризи, изработени от памук и лен. Жените без придружител е по-добре да избират дълги поли и топове или блузи, които покриват раменете и ръцете.  Също така си струва да се научите как стилно да завържете шал-арафат – той ще предпази както от слънцето, така и от вятъра.  Летните дрехи са подходящи за египетско време през цялата година, с изключение на това, че през зимата си струва да донесете топъл пуловер и връхна дреха.
  17. Когато напускате хотела, проверете добре какво имате да плащате, дали сметката е вярна.
  18. Тук заплатите са много малки и всеки разчита на бакшиш. Служителите не се колебаят да просят, но можете да се ограничите до 30 пиастра или 1 паунд, ако услугата наистина го заслужава.
  19. Плуването и слънчевите бани “топлес” в Египет са забранени, за нарушение на правилото има глоба.

 

Какво да донесете от Египет

Предлагаме да се подготвите старателно за пазаруване, като разберете цените за египетски стоки.  Прочетете за всичко, което може да се купи в Египет сега, а в края на статията ще намерите съвети как да получите най-голямата отстъпка на пазара.

8
  • Сувенири

Невъзможно е да избегнете такива покупки.  Египтяните създават цветни продукти, които запълват щандовете и отделите на супермаркетите: щамповани фигурки и маски, магнити и ключодържатели.  За стотинки очаквайте да купите продукт с лошо качество. Ако искате истински папирус, се отправете към музея.

Ако искате да закупите автентично парче от египетски майстор, ще трябва да отидете на пазара, където продават: глинени съдове с изключителни орнаменти; ръчно изработени килими, облекло и домашен текстил; битови предмети от чадъри до чаши. Тук изработката ще бъде по-качествена.  Продавачът, рекламирайки своя продукт, се фокусира върху уникалността на своя дизайн.  Можете да намалите цената с 1,5-2 пъти от първоначалната цена.  Това е стандартното съотношение за пазарна търговия в Египет.

  • Тамян и масла

Когато купувате тази категория стоки в Египет, не забравяйте един съвет.  Не бива да ги купувате в магазините на големи търговски вериги.  Изглежда, че маслата и тамянът най-често се фалшифицират

  • Подправки, семена и сладкиши

Страната е развила собствено производство на тези стоки.  В хранителните магазини главата ще бъде замаяна от аромати и многообразие.  Ако опитате подправки в Египет, домашните подправки ще ви се сторят скучни. В търговските вериги се спазват санитарните правила.  Тук стоките се опаковат в хартиени опаковки или стъклени буркани.  Фурми и кокосови орехи, халва и сладкиши, сусам и чай, подправки и подправки.  Всичко това можете да закупите и на летището непосредствено преди заминаването.

  • Наргилета

Ако пушите сами или имате приятели, които ценят естетиката на пушенето, не забравяйте да си вземете наргиле от Египет.  Моделите Shisha се считат за класически за Египет.  Серийните продукти се продават в супермаркетите.  На пазарите и в частните магазини ще намерите ръчно рисувани, мозаечни и инкрустирани изделия от майстори.  Цели семейства се занимават с производството на наргилета тук.  Качеството винаги е високо.  Има огромен избор от размери, материали и цени.

  • Облекло

Тук дрехите се произвеждат  от висококачествен памук.  Във всеки магазин можете да се пазарите за модела, който харесвате.  Със сигурност може да се каже, че цената на стоките в Египет зависи от настроението на продавача и вашия чар.

Средни цени в долари: обикновена тениска за 3-5; рокля или сарафан за 10-12; мъжка риза за 6-10; дънки за 12-15; детски костюми до 10.

В Египет се произвеждат и страхотни стоки от камилска вълна.  Чорапи, чехли и килими.  Всичко е с най-високо качество и доста евтино.  Погледнете по внимателно бебешки дрешки, възглавници и одеяла.

От кожени изделия може би си заслужава да купувате само чанти и портфейли.  Цените за обувки и якета са небесни.  Кожените колани тук струват 5-10 долара.  Мъжки портфейл може да бъде закупен за $ 10-12.

  • Бижута

Египетските бижутери не се колебаят да фалшифицират известни марки.  В хотела , в който живеете, 100 % ще има една или две сергии, пълни с бижута на най-ниска цена.  Защо златото е толкова евтино в Египет?  Отговорът е прост.  В него има много примеси.   Можете да си купите чисто злато в големи магазини за бижута.  Но и тук има голям риск да срещнете хитър фалшификат.

  • Козметични продукти

Попадайки в Египет, ще бъдете изумени от разнообразието от козметика, която се продава тук.  Не забравяйте, че фалшификатите се продават на пазари и в хотелски магазини.  За качествена козметика се насочете към специализирани бутици или супермаркети. Най-популярни сред туристите са маслените парфюми.  Има огромен избор от тях.  Трайността на оригиналния парфюм ще ви изуми.  Ароматът остава върху тялото няколко дни.  Душът и плуването в басейна няма да премахнат масления филм.  Парфюмът буквално се абсорбира в кожата.  Бутилката от 30 mg ще струва 10 долара. Трябва да споменем и израелската козметика.  Тук е много по-евтино, отколкото да я донесете от Европа. Купете си и къна, тук тя е евтина и е уникална.

  • Куфари

Можете да дойдете в Египет с една чанта.  Но преди да напуснете хотела, ще трябва да си купите куфар, за да опаковате всичките си покупки.  Пластмасовият модел може да бъде закупен за $ 10.  Предлагат се детски куфари.  Те са леки и удобни и струват само стотинки.  Любителите на кожените аксесоари могат да закупят куфар от камилска кожа за $ 400.

  • Храни и напитки

Купувайте храна в супермаркетите.  Всичко тук е опаковано и съхранявано в подходящи условия.  От пазарите можете да купувате египетското кафе, което е популярно сред повечето туристи.  Продава се прах с примеси от подправки.  Преди да купите, ще ви бъде предложено да опитате няколко сорта.  Не пропускайте да се възползвате от учтивата оферта и опитайте кафето с индийско орехче и кардамон. Чаят е ароматен и много евтин тук.  Купете няколко пакета за приятели и познати.  Туристите често избират хибискус, тамаринд, лимонена трева или гуава.  Популярни са и чайовете от фурми, нар и манго. Разнообразието от подправки кара очите ви да се развихрят.  Градински чай и джинджифил, куркума и мащерка, розмарин, анасон и шафран и много много други на чудесна цена.

Какво не може да се изнесе от Египет: Всичко свързано с морето е абсолютно забранено за износ.  Наргилетата се носят в основния багаж.

И така, мили пътешественици – надяваме се, че с нашата полезна статич, сме успели да Ви омагьосаме и завладеем. Днес ви представихме перлата в североизточната част на Африка – Египет! Това кътче от света, където пясъчните дюни нашепват на топлото море тайните на хилядолетна цивилизация, която и до днес остава загадка за най-великите умове сред археолози и учени. Подарете си я, заслужава си!

  • Сувенири

Невъзможно е да избегнете такива покупки.  Египтяните създават цветни продукти, които запълват щандовете и отделите на супермаркетите: щамповани фигурки и маски, магнити и ключодържатели.  За стотинки очаквайте да купите продукт с лошо качество. Ако искате истински папирус, се отправете към музея.

Ако искате да закупите автентично парче от египетски майстор, ще трябва да отидете на пазара, където продават: глинени съдове с изключителни орнаменти; ръчно изработени килими, облекло и домашен текстил; битови предмети от чадъри до чаши. Тук изработката ще бъде по-качествена.  Продавачът, рекламирайки своя продукт, се фокусира върху уникалността на своя дизайн.  Можете да намалите цената с 1,5-2 пъти от първоначалната цена.  Това е стандартното съотношение за пазарна търговия в Египет.

  • Тамян и масла

Когато купувате тази категория стоки в Египет, не забравяйте един съвет.  Не бива да ги купувате в магазините на големи търговски вериги.  Изглежда, че маслата и тамянът най-често се фалшифицират

  • Подправки, семена и сладкиши

Страната е развила собствено производство на тези стоки.  В хранителните магазини главата ще бъде замаяна от аромати и многообразие.  Ако опитате подправки в Египет, домашните подправки ще ви се сторят скучни. В търговските вериги се спазват санитарните правила.  Тук стоките се опаковат в хартиени опаковки или стъклени буркани.  Фурми и кокосови орехи, халва и сладкиши, сусам и чай, подправки и подправки.  Всичко това можете да закупите и на летището непосредствено преди заминаването.

  • Наргилета

Ако пушите сами или имате приятели, които ценят естетиката на пушенето, не забравяйте да си вземете наргиле от Египет.  Моделите Shisha се считат за класически за Египет.  Серийните продукти се продават в супермаркетите.  На пазарите и в частните магазини ще намерите ръчно рисувани, мозаечни и инкрустирани изделия от майстори.  Цели семейства се занимават с производството на наргилета тук.  Качеството винаги е високо.  Има огромен избор от размери, материали и цени.

  • Облекло

Тук дрехите се произвеждат  от висококачествен памук.  Във всеки магазин можете да се пазарите за модела, който харесвате.  Със сигурност може да се каже, че цената на стоките в Египет зависи от настроението на продавача и вашия чар.

Средни цени в долари: обикновена тениска за 3-5; рокля или сарафан за 10-12; мъжка риза за 6-10; дънки за 12-15; детски костюми до 10.

В Египет се произвеждат и страхотни стоки от камилска вълна.  Чорапи, чехли и килими.  Всичко е с най-високо качество и доста евтино.  Погледнете по внимателно бебешки дрешки, възглавници и одеяла.

От кожени изделия може би си заслужава да купувате само чанти и портфейли.  Цените за обувки и якета са небесни.  Кожените колани тук струват 5-10 долара.  Мъжки портфейл може да бъде закупен за $ 10-12.

  • Бижута

Египетските бижутери не се колебаят да фалшифицират известни марки.  В хотела , в който живеете, 100 % ще има една или две сергии, пълни с бижута на най-ниска цена.  Защо златото е толкова евтино в Египет?  Отговорът е прост.  В него има много примеси.   Можете да си купите чисто злато в големи магазини за бижута.  Но и тук има голям риск да срещнете хитър фалшификат.

  • Козметични продукти

Попадайки в Египет, ще бъдете изумени от разнообразието от козметика, която се продава тук.  Не забравяйте, че фалшификатите се продават на пазари и в хотелски магазини.  За качествена козметика се насочете към специализирани бутици или супермаркети. Най-популярни сред туристите са маслените парфюми.  Има огромен избор от тях.  Трайността на оригиналния парфюм ще ви изуми.  Ароматът остава върху тялото няколко дни.  Душът и плуването в басейна няма да премахнат масления филм.  Парфюмът буквално се абсорбира в кожата.  Бутилката от 30 mg ще струва 10 долара. Трябва да споменем и израелската козметика.  Тук е много по-евтино, отколкото да я донесете от Европа. Купете си и къна, тук тя е евтина и е уникална.

  • Куфари

Можете да дойдете в Египет с една чанта.  Но преди да напуснете хотела, ще трябва да си купите куфар, за да опаковате всичките си покупки.  Пластмасовият модел може да бъде закупен за $ 10.  Предлагат се детски куфари.  Те са леки и удобни и струват само стотинки.  Любителите на кожените аксесоари могат да закупят куфар от камилска кожа за $ 400.

  • Храни и напитки

Купувайте храна в супермаркетите.  Всичко тук е опаковано и съхранявано в подходящи условия.  От пазарите можете да купувате египетското кафекоето е популярно сред повечето туристи.  Продава се прах с примеси от подправки.  Преди да купите, ще ви бъде предложено да опитате няколко сорта.  Не пропускайте да се възползвате от учтивата оферта и опитайте кафето с индийско орехче и кардамон. Чаят е ароматен и много евтин тук.  Купете няколко пакета за приятели и познати.  Туристите често избират хибискус, тамаринд, лимонена трева или гуава.  Популярни са и чайовете от фурми, нар и манго. Разнообразието от подправки кара очите ви да се развихрят.  Градински чай и джинджифил, куркума и мащерка, розмарин, анасон и шафран и много много други на чудесна цена.

Какво не може да се изнесе от Египет: Всичко свързано с морето е абсолютно забранено за износ.  Наргилетата се носят в основния багаж.

И така, мили пътешественици – надяваме се, че с нашата полезна статия, сме успели да Ви омагьосаме и завладеем. Днес ви представихме перлата в североизточната част на Африка – Египет! Това кътче от света, където пясъчните дюни нашепват на топлото море тайните на хилядолетна цивилизация, която и до днес остава загадка за най-великите умове сред археолози и учени. Подарете си я, заслужава си!

Вашият коментар