0700 167 87

Почивки и екскурзии в Острови Кук на супер цени 2020

0 оферти за тези критерии.

Подреди по:

Няма намерени оферти за избраните от вас критерии.


Островите Кук са разпиляни на огромна площ от 2,2 милиона квадратни километра, което представлява приблизително около половината от площта на Европейския съюз. На тази гигантска площ обаче има суша с площ от едва 237 кв.км., представляваща 15 големи и стотици малки острови.

Островите Кук самоуправляваща се територия, свободно присъединена към Нова Зеландия. Това е изключително практично и полезно за малката островна държава, която има население от едва 20 000 души. Това я поставя сред най-малките страни в света по отношение на населението.

Островите Кук са разделени на две основни групи - северна и южна. Северната група е малко по-малка и се състои от 6 сравнително големи острова с коралов произход. Другата група е разположена на юг. Тя е малко по-голяма и се състои от 9 острова, които са от вулканичен произход.

Природа на островите Кук

Островите Кук са доста различни един от друг. Някои са вулканични и имат ясно изразен планински релеф, докато други са равнинни и едвам се подават над повърхността на океана. Общото между тях е, че всички са покрити с пищна тропическа растителност.

Плажове

Островите Кук са добре известни с това, че притежават удивително красиви плажове, които несъмнено могат да се подредят сред най-красивите на цялата планета, заедно с дестинации като Малдивите, Сейшелите, Френска Полинезия и Нова Каледония.

Пясъците са изключително бели и фини, а брегът се мие от прозрачни сапфирено сини морски води в разкошни нюанси. Водата е топла и идеална за къпане с температура между 24 и 26 градуса през цялата година.

Рифовете

Край бреговете на островите Кук се е развила изключително добре адаптирана система от коралови рифове, която дава дом на стотици видове корали и още повече други морски обитатели. Прозрачната вода предлага на рифовете достатъчно слънчева светлина, която им е необходима за да могат те да се развиват устойчиво и стабилно.

Перлата на островите Кук

Перлата на островите Кук е малък остров, който е известен под името Айтутаки. Мястото е наричано рай на земята и притежава удивителна естествена красота. Островът е популярно място за почивка и несъмнено има какво да предложи. Хубав климат, чиста природа, гъста зеленина, луксозна обстановка и прекрасни плажове превръщат това място в една от най-добрите алтернативи на Бора-Бора.

Пробеми

Островите Кук, подобно на много други места в Тихия океан, имат наистина малка надморска височина и по тази причина те са едно от местата по света, които най-много страдат от повишаващите се води на световния океан. Тук този проблем отдавна не е само думи, а жестока реалност.

Проблемът е толкова остър, че някои от островите вече са напълно безлюдни, тъй като техните жители са се видели принудени от обстоятелствата да се преместили на съседни острови в района или пък в Нова Зеландия, на която островите Кук принадлежат.

Друг сериозен проблем са циклоните, които се появяват основно през летните месеци в южното полукълбо, приблизително от ноември до април. Тук обаче отново основна грижа е малката надморска височина. Това причинява сериозни щети по време на силни ветрове и големи океански вълни.


Гласувайте за тази държава:

4.4 109