"Интересът на българите тази година е изключително голям. Тази тенденция ще се запази и за следващта година. Фирмата на Георги Пейчинов - Voyage Ltd, се развива успешно вече 15 години. Една от причините е, че служителите, които работят в офиса, инспектират редовно турските хотели на място и знаят със сигурност какво предлагат като оферта на своите клиенти."


Г. Софронов (БНР): С какво Турция печели почиващите? Към момента се вижда, че отновно има интерес.

Георги Пейчинов (Voyage Ltd.): Затишието беше по-скоро причина на въшни фактури, политически смея да кажа. Турция винаги е печелила туристите си, не само българските, а от цяло свят с добро обслужване и ниски цени и All Inclusive концепциите си.

Г. Софронов (БНР): Какво трябва да знаят хората, които отидат на All Inclusive Почивка?

Георги Пейчинов (Voyage Ltd.): Голяма част от българските туристи са запознати много добре, почиват в Турция сигурно повече от 10 години и са информирани. За останалите е важно да знаят, че всеки хотел има различна концепция All Inclusive пакети. Трябва да питат или агента при когото резервират или да четат концепцията на всеки един от хотелите. Примерно Ultra All Inclusive в даден хотел, може да означава, че той включва вносен алкохол, а в друг хотел може да няма такива напитки, а да означава, че има бар, който работи 24 часа. Което не е малка разлика и за някой може да създаде дискомфорт, ако очакват да има вносен алкохол.

Г. Софронов (БНР): Голяма част от хората, които не са ходили, примерно, се надяват да отидат и да ядат и пият на корем, включително и междинни хранения и закуски. В кой от пакетите го има това и какво трябва да знаят?

Георги Пейчинов (Voyage Ltd.): Почти във всички от пакетите, които са с All Inclusive отбелязани, включват това изхранване, което включва. Закуска, късна закуска, Обяд, след обедна закуска, вечеря. А в по-скъпите и луксозни хотели има супи, денонощтни ресторанти. Вече всичко зависи от самия клас и тип хотел.

Г. Софронов (БНР): Коя част на Турция е най-интересна за туристите?
Георги Пейчинов (Voyage Ltd.): Турция е огромна държава с много богата история. Различни цивилизации са се раждали и умирали на територията ѝ. Съотвено е интересна като страна. На нас, българите, също ни е близка. Егейския регион предполага повече възможност за екскурзии, които биха били интересни на нашите туристи - Троя, Древния град Ефес, Къщата на Дева Мария, Памуккале, селището Шириндже. Това са все интересни, хубави екскурии.

Г. Софронов (БНР): Като плаж, като условия какво трябва да знаем, ако отиваме за първи път в Турция

Георги Пейчинов (Voyage Ltd.): Едни от най-хубавите плажове, да не кажа и най-хубавите са в Анталия, Анталийския регион. Тъй като тя се дели на 5-части. Не навсякъде има хубави плажове. По-близките, като Егейската част като Кушадасъ, Мармарис, Дидим, Бодрум. В Бодрум има хубави плажове - пясъчни. Не навсякъде, но има хотели с хубави пясъчни плажове и плавно влизане в морето, което е важно за семейства с деца. В Кушадасъ също - Лейдис Бийч е един от тези плажове. В Мармарис повечето пясъчни са в квартал Ичмелер, който се нарича кварталът на богатите.

Г. Софронов (БНР): И не на последно място, какво трябва да знаем когато си избираме Туроператор?
Георги Пейчинов (Voyage Ltd.): Аз не мога кажа точно какво трябва да гледат в един туроператор. По-скоро, както във всяко едно нещо, дали това е основна дейност на туроператора. Примерно, дали Турция е основната дестинация, с която се занимава. Тъй като това предполага хората, които работят в дадената агенция да са максимално запознати, за да дадат адекватно мнение за даден хотел или за дадена почивка, такава от каквато самия клиент има нужда. И другото важно е, колко често агентите ходят и проверяват хотелите на място. Тъй като ситуацията е динамична и постоянно се мени. Това са основните неща.

Г. Софронов (БНР):  Да кажем съвсем накратко на какво можем да разичтаме от страна на Туроператорите, когато пристигнем в Турция?
Георги Пейчинов (Voyage Ltd.): Всеки Туроператор, който прави почивки в Турция, има партньорска фирма, с която работи и която посреща българските туристи. Не бих искал да правя разделения между фирмите. Но смея да твърдя, че всички фирми са изключително отговорни към туриста и съдействат за решаването на всеки един проблем. Говорим за топлто отношение, посрещане. Ако възникнат проблеми с хотела, настаняването.

Преди 2 години имаше спад към дестинация Турция, но тази година е изключително силна. Повечето от хубавите хотели са заети, в автобусите и самолетите също няма места. Цените са по-високи. Тенденцията е цените всяка година да се повишават, поради големия интерес. И моят съвет е да си правят резервации по-рано - Декември, Януари. Ние имаме резервации и от Ноември за следващата година, за да могат да си гарантират по-добри промоции.

Г. Софронов (БНР): С колко по-малко може да ни излезе почивката, ако направим една Ранна Резервация?
Георги Пейчинов (Voyage Ltd.): С до 40%-50% може да стигне разликата за даден тип стая или хотел резервирана Декември и резервирана последния момент. Много голяма рядкост са, в момента, така наречените Last Minute пакети, които има големи отстъпки. Това беше преди 2-3 години доста популярно и силно. Но тази година, пак казвам, са заети повечето хотели и местата в самолетите и няма резон да се пускат Last Minute Оферти.

Г. Софронов (БНР): Значи може да се случи само, ако някой се откаже?
Георги Пейчинов (Voyage Ltd.): Да, ако някой се откаже. Но за хубавите хотели има опашка от хора, които чакат, за да вземат стая и затова е малко вероятно. Като в хотел Titanic Deluxe Bodrum 5*