Албания и Македония – близки и непознати – екскурзия от Варна и София

Албания и Македония – близки и непознати – екскурзия от Варна и София

ЦЕНА ОТ 285 лв.

Програма
ПЪРВИ ДЕН Варна – Търговище
Отпътуване от Варна в 21.00 ч от ул. Антим I.
Отпътуване от Шумен 22:00 ч. от паркинга на Била на бул. Цар Симеон.
Отпътуване от Търговище от ОМВ на околовръстен път около 22:40 ч.

ВТОРИ ДЕН Велико Търново – София – Скопие – Охрид
Отпътуване от Велико Търново от Автогара Юг – 00:15 ч. /сутринта/.
Отпътуване от София от пл. Александър Невски около 04:00 ч.
Преминаване на ГКПП Гюешево и продължаваме към град Скопие. Пристигане в Скопие около 09:00 ч. Кратка пешеходна разходка в Скопие: старият квартал “Вароша”; крепостта “Скопско кале” и църквата „Св. Спас“ със саркофага на Гоце Делчев; музея на Майка Тереза както и възпоменателната плоча на мястото на родната й къща; „Свети Климент“ – най-големият православен храм в Скопие. Около обяд отпътуване за Охрид град, съчетал в себе си вековна история, блестящ със своята перла – Охридското езеро. Туристическа програма в Охрид: пешеходна обиколка на стария град Охрид и рибарския площад, Самуиловата крепост, Църквата „Свети Климент“; църквата „Свети Панталеймон“, където се съхраняват мощите на Св. Климент; църквата „Свети Йоан Канео“, разположена на висока скала, откъдето се разкрива прекрасна панорама към езерото и града; църквата „Св. Богородица Перивлепта“, която поради своята автентична архитектура и стенописи е обявена за паметник на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО; църквата „Света София“; античния театър и градската чаршия. Надвечер настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН Охрид – Тирана – Круя – Дуръс
Закуска. Около 08:30 ч. отпътуване за Тирана. Пристигане в Тирана около 10:30 ч. – столицата на Албания, културен и индустриален център на страната, градът съчетава в себе си едновременно съвременна архитектура и забележителни истроически паметници. Автобусна и пешеходна разходка из площад Скендербег – сърцето на града. Разглеждане на паметникът на националния герой на Албания Герг Кастриоти Скендербег, Джамията на Етем бей, Часовниковата кула – символ на града, Дворецът на културата и Националният исторически музей, Руините на Юстиниановата крепост, Операта. Свободно време в Тирана. Около 14:00 ч. отпътуване за Круя – крепостен град, чието име означава “пролет“, давал отпор на Османската империя още от 15 век. Тук е роден и националният герой на Албания – Скендербег. Една от най-известните забележителности е именно крепостният замък на героя, който през Средновековието е бранел цялата област. Крепостта Круя е една от най-важните крепости в Албания. Построена е на върха на скалист планински хребет. Нейният периметър е 800 м, като стените й са подсилени с девет кули с различни форми. През XIII век в най-високата част на крепостта е бил построен замък. Крепостта остава единственото непревзето от османците място на Балканите. Свободно време за разглеждане на Националния музей на Скендерберг, етнографския музей и крепостния замък.
Отпътуване за Дуръс. Пристигане надвечер. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН Дуръс – град музей Берат – Дуръс
Закуска. Около 09:00 ч. отпътуване за градът-музей Берат. Част от визитната картичка на Албания, град Берат е разположен е на десния бряг на албанската река Осъм и в близост до планината Томор. Населението е около 40 000 души, част от които са християни с български корени.Берат е наричан Градът на хилядите прозорци. Със специфичната си архитектура, белите къщи и разположението им, сякаш кацнали на хълма, прави града изключително привлекателно място за посещение.Основна атракция е замъкът Берат построен от древните Илири около 200 г.пр.Х. и е включен в Свтовното културно наследство на ЮНЕСКО.
Старият град впечатлява с възрожденския си облик, множеството си запазени църкви като Църквата Свети Михаил построена в скала в южната част на замъка. Уникалната по рода си църква на „Света Мария от Блашернае“ известна с библейските си стенописи от Никола Онуфри от 1578 г. Свободно време за разходка, снимки в старовремския град и обяд. Около 15:00 ч. отпътуване за Дуръс. Туристическа обиколка на Дуръс известен в българската история с името Драч. Ще разгледаме Венецианската крепост, Римския Амфитеатър – най-големия на Балканския полуостров, построен през II век. Джамията Фатух, крайморския булевард както и старите военни бункери в близост до плажа, са само част от местата в Дуръс, които по безспорен начин привличат интерес и внимание през годините на хиляди туристи. Връщане в хотела. Вечеря .Нощувка.

ПЕТИ ДЕН Дуръс – Свети Наум – Билянини извори – България
Закуска. Около 08:30 ч. отпътуване за България. По пътя посещение на манастирът „Свети Наум„ и Билянините извори. „Свети Наум„ – разположен на югоизточния бряг на Охридското езеро сред местност с рядка природна красота. Посещение на църквата „Свети Архангели“, където се намира гробницата на лечителя чудотворец Свети Наум и параклиса на Света Петка със светената вода. Отпътуване за България около 14:00 ч. Пристигане в София вечерта. Пристигане във Варна сутринта на следващия ден.

ДАТА И ЦЕНА

Тръгване на 05.10.2022

Тръгване от: Възр. в двойна или тройна стая Дете до 12 г. с 2-ма възр.
Варна 310 лв. 284 лв.
Шумен 299 лв. 274 лв.
Търговище/Велико Търново/Севлиево 290 лв. 264 лв.
София 285 лв. 254 лв

Тръгване на 16.06.2022; 02.09.2022

Тръгване от: Възр. в двойна или тройна стая Дете до 12 г. с 2-ма възр.
Варна 335 лв. 305 лв.
Шумен 325 лв. 295 лв.
Търговище/Велико Търново/Севлиево 315 лв. 385 лв.
София 305 лв. 275 лв

*Отпътуване от гр. Добрич при по малко от 12 човека – доплащане 18 лв на човек в двете посоки
*Отпътуване от гр. Добрич при 12 човека и повече – 13 лв на човек в двете посоки

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
• Транспорт с лицензиран автобус за международни превози;
• 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3 * в Охрид;
• 2 нощувки със закуски и вечери в Дуръс;
• Екскурзоводско обслужване;
• Медицинска застраховка за лица до 65 год.;
• Пътни такси и гранични такси;
• Пешеходна разходка в Охрид с местен екскурзовод на български език;
• Кратка програма в Скопие /около 1ч.30 мин. – 2 ч./;
• Обиколки на Тирана, Дуръс и Круя с местен екскурзовод на български език;
• Посещение на манастира Свети Наум и Билянините Извори.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
• Входните такси за посещаваните туристически обекти по програмата с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН характер
• Входна такса за църквата „Св. Спас“ и музея на Гоце Делчев (120 MKD) в Скопие;
• Входни такси в църквата „Св. Богородица Перивлепта“ (100 MKD) и манастира „Свети Наум“ (60 MKD); Самуиловата крепост – 30 МКD; Круя: Музеят на Скендербег – 200 албански леки / Етнографският музей в Круя – 400 албански леки Берат: Музей на Онуфри – 200 албански леки / Крепостта в Берат – 200 албански леки Дуръс: Амфитеатъра в Дуръс – 400 албански лек
• Разходи от личен характер;
• Екскурзия до град – музей Берат – 10 евро;
• Доплащане за единична стая – 130 лв за целият период;
• Медицинкса застраховка за лица 65 год.- 75 год. – 8 лв. / от 75г. – 80 г. – 10 лв / лица над 80 год. не се застраховат.
Забележка:
• Всички допълнителни мероприятия се осъществяват при мин. 20 желаещи.
• Входните такси се заплащат в албански леки и македонски денари на място! Препоръчителна е смяната на валута от България .
• Описаните в програмата часове и поредност на мероприятията са ориентировъчни и могат да претърпят промени в хода да пътуването , без това да ощетява пътуващите
• Молим имайте предвид, че програмата е натоварена с оглед на възможността да се видят повече обекти и не е подходяща за трудноподвижни хора.

Ориентировъчни валутни курсове:
1 лв около 70 АLL албански лек
1 лв около 30 MKD македонски денари

Необходими документи – международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена, доплащане – до 10 дни преди отпътуване.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.