Екскурзия до Рилски манастир, Мелник, Рупите, Роженски манастир и Преподобна Стойна

Екскурзия до Рилски манастир, Мелник, Рупите, Роженски манастир и Преподобна Стойна

ЦЕНА ОТ 170 лв.

Дата: 10-12.12.2021 г.

Цена от Варна: 176 лв.

Цена от Бургас: 170 лв.

Програма:

1-ви Ден:
Отпътуване от Варна в 6:00 ч, ул. Антим I, от Бургас в 8:30 ч (бензиностанция OMV – до Технополис Бургас – 2), Нова Загора в 10:00 ч (бензиностанция Лукойл – срещу заведение Кума Лиса на магистралата). Ще направите кратки почивки по маршрута. Пристигане в Сандански следобед. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2-ри Ден:
Закуска.Отпътуване за Рупите – необикновено място в България,което всеки трябва да посети.Храмът „Света Петка Българска”е издигнат от баба Ванга.Строителството му започва през 1992 г.,осветен е през 1994 г.В близост се намира и къщата на Ванга,а самата тя е пожелала да бъде погребана до нея,за да може да бъде с хората и след като напусне този свят.Около храма е изграден манастирски комплекс с изложбена зала,зала за кръщенета,две канбанарии и 12 стаи с 30 легла.До мостчето до църквата през 2011 г по случай 100-годишнината от рождението на Ванга е издигнат нейн паметник в естествен ръст.

Около 11.00 ч. отпътуваме за Роженския манастир – един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България.Не е ясна ранната история на манастира ,защото в края на 17 в.голям пожар поврежда манастирските сгради и унищожава манастирския архив.

Тръгваме за Мелник около 14.00 ч. – най-малкия град в България.Обявен е за природен и архитектурен резерват.Виното ,което се прави от уникалния български сорт Широка мелнишка лоза,е с великолепно качество.То е една от атракциите на града и региона.Комбинацията от хубаво вино и превъзходна местна кухня превръща Мелник в една отлична дестинация. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим – Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба), руините на средновековни църкви и много други.
Отпътуване за Преподобна Стойна – българска ясновидка и лечителка. Тя не е толкова популярна, колкото Ванга. Въпреки това Ванга сама казвала, че баба Стойна е три пъти по-силна от нея. Преподобна Стойна е живеела в килийна стая на втория етаж на църквата, където е била женската част. Днес стаичката е запазена във вида, в който Пророчицата я е оставила. Вътре се влиза с чехли. Всеки посетител оставя по нещо от себе си за здраве. Таванът на стаята й е окичен със снимки. Има поверие, че този, чиято снимка е поставена там, ще се радва на завидно здраве. На масичка в стаята има книга, в която всеки посетител записва желанията си.
Отпътуване за Сандански.Свободно време. Нощувка.

3-ти Ден:
Закуска.Освобождаване на стаите. Около 9.00 ч.отпътуване за Рилски манастир.
Манастирът „Св.Иван Рилски”е построен на мястото на старата постница през 927 – 941г. от Иван Рилски.В двора на днешния манастир през 1335 г.е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел Хрельо.Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс и по стил принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа.На върха на кулата се намира параклисът „Свето Преображение”с ценни фрески от 30-те години на 14 век.
Отпътуване за Варна.Пристигане в града около 21.00 ч.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус.
 • 2 нощувки,2 закуски в хотел „Пауталия”3* в Сандански.
 • Посещение на Мелник, Рупите, Роженски манастир, Рилски манастир и Преподобна Стойна.
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута.
 • Медицинска застраховка за лица до 65 г.

Цената НЕ включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти: Музея на Рилски манастир – 8 лв., Хрельовата Кула – 5 лв., Кордопуловата къща в Мелник – 2 лв.
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г – 2 лв. на ден.
 • Разходи от личен характер.

Важно:

При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

Забележки:

 • Mинимален брой участници: 35.
 • Необходими документи: лична карта.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.
 • Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.
 • Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.