Великденска екскурзия до Рилски манастир, Мелник, Рупите, Роженски манастир и Преподобна Стойна

Великденска екскурзия до Рилски манастир, Мелник, Рупите, Роженски манастир и Преподобна Стойна

ЦЕНА ОТ 138 лв.

Дата: 01-03.05.2021 г.

Цена от Варна: 160 лв.

Цена от Шумен: 150 лв.

Цена от Велико Търново: 138 лв.

Програма:

1-ви Ден:
Отпътуване от Варна в 5:00ч, ул. Антим I, от Шумен в 6:00ч (пети километър), Велико Търново в 8:00ч (моста на Леденика). Ще направите кратки почивки по маршрута. Пристигане в  Рилски манастир. Манастирът „Св.Иван Рилски”е построен на мястото на старата постница през 927 – 941г. от Иван Рилски. В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс и по стил принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа.

Отпътуване за Сандански. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2-ри Ден:

Закуска. Отпътуване за Рупите – необикновено място в България, което всеки трябва да посети. Храмът „Света Петка Българска”е издигнат от баба Ванга. Строителството му започва през 1992 г., осветен е през 1994 г. В близост се намира и къщата на Ванга, а самата тя е пожелала да бъде погребана до нея, за да може да бъде с хората и след като напусне този свят. Около храма е изграден манастирски комплекс с изложбена зала – зала за кръщенета, две канбанарии и 12 стаи с 30 легла. До мостчето до църквата през 2011 г. по случай 100-годишнината от рождението на Ванга е издигнат нейн паметник в естествен ръст.
Около 11.00 ч. отпътуваме за Роженския манастир – един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Не е ясна ранната история на манастира, защото в края на 17 в. голям пожар поврежда манастирските сгради и унищожава манастирския архив.
Тръгваме за Мелник около 14.00 ч. – най-малкия град в България. Обявен е за природен и архитектурен резерват. Виното, което се прави от уникалния български сорт Широка мелнишка лоза, е с великолепно качество. То е една от атракциите на града и региона. Комбинацията от хубаво вино и превъзходна местна кухня превръща Мелник в една отлична дестинация. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим – Пашовата къща,  Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба), руините на средновековни църкви и много други.
Отпътуване за Преподобна Стойна – българска ясновидка и лечителка. Тя не е толкова популярна, колкото Ванга. Въпреки това, Ванга сама казвала, че баба Стойна е три пъти по-силна от нея. Преподобна Стойна е живеела в килийна стая на втория етаж на църквата, където е била женската част. Днес стаичката е запазена във вида, в който Пророчицата я е оставила. Вътре се влиза с чехли. Всеки посетител оставя по нещо от себе си за здраве. Таванът на стаята й е окичен със снимки. Има поверие, че този, чиято снимка е поставена там, ще се радва на завидно здраве. На масичка в стаята има книга, в която всеки посетител записва желанията си.
Връщане в хотела.

По желание ( срещу допълнително заплащане – 28 лв.) празнична вечеря : 

 • Печено агнешко месо.
 • Дроб сърма.
 • Зелена салата с яйце.
 • Хляб.
 • Минерална вода.
 • Десерт.

3-ти Ден:
Закуска. Освобождаване на стаите. Отпътуване за Варна. Пристигане в града около 19.30 ч.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус.
 • 2 нощувки,2 закуски в хотел „Пауталия”3* в Сандански.
 • Посещение на Мелник, Рупите, Роженски манастир, Рилски манастир и Преподобна Стойна.
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута.
 • Медицинска застраховка за лица до 65 г.

Цената НЕ включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти: Музея на Рилски манастир – 8 лв., Хрельовата Кула – 5 лв., Кордопуловата къща в Мелник – 2 лв.
 • Празнична великденска вечеря – 28 лв.
 • Медицинска застраховка за лица над 65 г – 2 лв. на ден.
 • Разходи от личен характер.

Важно:

При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

Забележки:

 • Mинимален брой участници: 35.
 • Необходими документи: лична карта.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.
 • Срокове за плащане : 100 % при сключване на договор за организирано пътуване.
 • Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при покачване на горива, такси и валутни курсове!

Застраховка „Отмяна от пътуване“: Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.