Екскурзия до Бурса, Изник (Древна Никея), Азиатски Истанбул и Южното крайбрежие на Мраморно море

Екскурзия до Бурса, Изник (Древна Никея), Азиатски Истанбул и Южното крайбрежие на Мраморно море

ЦЕНА ОТ 360 лв

1 ДЕН
04.00 – Тръгване от Добрич; 05.00 – Тръгване от Варна; 07.30 – Бургас. Редовни почивки по пътя.
Пристигане в Истанбул около 14.00 часа.
Преминаване по междуконтиненталния мост над Босфора в посока Азиатския бряг. Добре дошли на континента АЗИЯ!
Отпътуване за най-високия хълм в Истанбул – Чамлъджа. Следва посещение на новооткритата джамия Чамлъджа, която е най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул.
Продължаване през Азиатски Истанбул. Пресичане на Мраморно море по моста „Осман Гази“. Мостът е построен над Измитския залив и с дължината си от 2682 м. е 4-ти по дължина висящ мост в света.
Продължаване за Изник. Древната Никея е един от най-старите и известни градове в областта. Разположен на брега на едноименното езеро Изник, градът е прочут с историческото си минало, фаянсовите си плочки и маслините. През вековете Никея е бил главен град на областта Витиния, столица на Никейската империя и плацдарм за османското нашествие към Бурса и Константинопол. Никея заема изключително важно място и в историята на християнството. Първият Вселенски събор е свикан в Никея в 325 г. от император Константин Велики. На него се създава и Символа на вярата, изповядван и провъзгласяван и до днес. През 787г. в града се провежда и Седмия църковен събор, на който е осъдено и премахнато иконоборството.
Пристигане в Изник.
17.00-18.00 Круиз с туристическо корабче по езерото Изник. На фона на залязващото слънце езерото пленява със своята красота. Църквата, в която е проведен Първи църковен събор, днес е на дъното на езерото, много близо до брега. Основите й могат да се видят и заснемат само от въздуха или с плаване с корабчето покрай нея. Цена: 15 евро на човек
18.00 Настаняване в хотел Limnades – 4 звезди. Хотелът се намира на брега на езерото и разполага с басейн и градина.
19.30 Вечеря в ресторанта на хотела – ордьовър от няколко вида турски мезета, топло предястие – пачанга бюрек, малка салата, пържен сом от езерото – специалитета на Изник, напитка. Цена: 15 евро на човек.
Нощувка.

2 ДЕН
Туристическа програма в Изник – Бурса – Топхане – Улу джамия
07.00-08.30 Закуска в хотела. Освобождаване на хотела.
09.00-10.00 Посещение на Музея на керамиката, помещаващ се в историческата сграда на хамама (турската баня) на Султан Мурат I. В музея е представен средновековен макет на града, а с богат снимков материал ще научим за историята на града от античността до османците. През 16 и 17в. градът става известен с изработката на керамика с изключително качество. Керамични плочки от Изник украсяват най-известните османски сгради – джамията на Сюлейман Великолепни, Синята джамия и много други. В двора на музея е разположен и пазар със сувенири. Цена: включено в пакета.
10.30-11.00 Посещение на църквата „Света София“. Макар и много по-малка от едноименната катедрала в Истанбул, тази правоъгълна сграда от червена тухла, построена в типичен византийски стил, има не по-малко историческо значение. Църквата е мястото на седмия вселенски събор на християнството (т.е. Втори съвет от Никея, през 787 г.) срещу иконоборството. През 1204 г. рицарите от Четвъртия кръстоносен поход нахлуват в столицата на Византийската империя, Константинопол. За нов император на разпокъсаната Византия е провъзгласен Теодор I Ласкарис. Преценявайки, че положението в Константинопол е безнадеждно, новият император напуска града и се отправя към град Никея. За да узакони своята власт, Теодор премества седалището на Константинополския патриарх в Никея, а църквата се превръща в Катедралния храм на Никейската империя. През 1331г. османският султан Орхан превзема града и превръща катедралата в джамия. Цена: включено в пакета.
Свободно време в центъра на града. Продължаване за Бурса.
Бурса е разположена на около 20км от Мраморно море, в подножието на планината Улудаг, известна в миналото като Витински Олимп.
В античността името на града е било Пруса, основан през 188/187 г. пр. Хр. от витинския цар Прусий I. От 74 г. е част от Римската империя. През византийско време е известен с термалните си извори, посещавани от императори, а днес е достъпен за много хора. През 1326 г. е превзет от османците и до 1368 г. е първа столица на новата държава. След опустошаването от монголите, Бурса преживява най-големия си разцвет при султан Мехмед I, който е погребан в града. Градът се намира на пътя на коприната и е много стар търговски център за коприна и копринени изделия. По време на Османската империя Бурса е доставяла коприна за османския двор и за всички европейски монарси, а и по цял свят.
Автобусна обиколка на града. Посещение на Крепостта и парка Топхане. Укреплението на Бурса е разположено върху естествена височина, която затруднява подстъпите към нея. Крепостната стена е дълга над 3км. и е имала 67 кули, от които до днес са запазени само 14. Укреплението има 5 порти, като най-известна е главната порта „Салтанат-капия” („Султанската порта”), наричана още „Хисар-капия” („Крепостната порта”). Тя води към историческия парк Топхане, от където се открива панорамна гледка към града.
По време на византийската империя на това място функционира манастира „Св. Илия“. От него са се запазили само подовите мозайки. Днес в парка се намират гробниците на създателите на Османката държава. Султан Осман І е основателят на Османската империя, по чието име тя е била назовавана. Първоначално той е бил погребан в гробницата на баща си Ертогрул, но след завоюването на Бурса са били пренесени в първата истинска столица на империята. Орхан е вторият османски султан, който превзема от византийците Бурса и градът става първата столица на империята. В парка се намира и историческата часовникова кула на Султан Абдул Азис – включено в пакета.
Настаняване в хотел Кервансарай – 4 звезди в центъра на града. Време за освежаване.
Посещение на Улу джамия. Най-голямата джамия на Бурса е построена от Султан Баязид I Светкавицата. Според легендата по време на битката при Никопол през 1396г. султан Баязид І обещал, че ако победи ще направи 20 джамии. След като удържал победата направил само една джамия, но с 20 купола за да бъде изпълнено обещанието. В ислямския свят тя заема 5 място по значение сред джамиите, в които мюсюлманите ходят на поклонение, като преди нея джамията в Мека, Медина, Йерусалим и Дамаск. Забележителност на джамията е старинния дърворезбован минбар, на който е изобразена Слънчевата система. Цена: включено в пакета.
Посещение на Коза Хан – пазарът на коприната и център на търговията с коприна от 1490г. Сградата разполага с 95 помещения, превърнати днес в мазагинчета за копринени шалове. Свободно време за покупки и посещение на останалите исторически пазари около хотела – Закрития пазар и Дългия пазар. Вечеря в хотела. Нощувка.

3 ДЕН
Екскурзия „Началото на една империя“ + „Екскурзия до Мраморно море и Тирилийе“
От 07.00 Закуска в хотела. Свободно време или възможност за допълнителни екскурзии:
08.30-12.00 Екскурзия „Началото на една империя“.
Отпътуване с автобуса от хотела. Посещение на Зелената джамия и Зелената гробница.
5-ият владетел на Османската държава – Султан Мехмед I превръща Бурса в цветущ и красив град. Израз на просперитетта на града е и комплексът, който той строи – джамия, гробница, медресе, кухня и пазар. Стените, пода и саркофазите на джамията и гробницата са великолепно украсени със зелени и тюркоазени глазирани плочи от Изник. Ето защо те се наричат „Зелената джамия“ и „Зеленото тюрбе“ (гробница). Управлението на Мехмед I маркира върха в развитието на Бурса. Комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Свободно време за покупка на сувенири от околните магазинчета и турско кафе в градината на комплекса.
Продължаване за музея „Панорама 1326“ – най-големия панорамен музей в света. Сградата на музея е построена, според най-последните изисквания на екологичната архитектура и принципите на енергийна ефективност. Експозицията представя превземането на Бурса от османците в триизмерни картини в кръгов цикъл на 360 градуса. В 16 картини са описани 6-те султани, погребани в Бурса и превръщането на княжеството в световната държава.
Връщане в хотела.
Цена: 20 евро – транспорт, входна такса за музея „Панорама 1326“, екскурзоводски беседи в всички обекти.
13.00-18.00 „Екскурзия до Мраморно море и Тирилийе“. Едно от най-красивите места на Мраморно море е крайбрежието на Мудания и Тирилийе. Насечената морска ивица крие китни заливчета, където радостно скачат делфини. Склоновете са покрити с маслинови гори. Мудания се намира на около 20км. от Бурса и изпълнява ролята на нейно пристанище. В допълнение многото крайбрежни ресторантчета и алеи превръщат селището в любимо място за разходки.
Скритото бижу на района, обаче, е историческото селце Тирилийе. До него се стига по път с море от едната страна и маслинови гори от другата страна. Една легенда разказва, че селището е получило името си от тримата пастори, които някога са били изселени от Истанбул. Според друга, името произлиза от „триглиа”, което означава червен кефал. Въпреки, че името на селото е променено на „Zeytinbağı“ през 1963 г., то е върнато през 2011 година.
От векове наред гърците са населявали тези райони. С времето превърнали областта в най-големия производител на маслини и зехтин. Наред с тях, Тирилийе е бил известен и с прясната си риба. Войните принуждават всички гърци да се изселят към Гърция, а на тяхно място идват турци бежанци. Днес те продължават традицията да отглеждат маслини и произвеждат домашен зехтин. Посетителите имат възможността да изследват миналото сред дървените къщи, стари гръцки църкви и турски конаци. Това е китно малко градче, което е домакин на филми и сериали. Пътуване през Мудания и пристигане в Тирилийе. Посещение на пазар за маслини, където местни производители предлагат своите продукти от маслини. Свободно време за разходка из градчето и по крайбрежната алея, където многото рибни ресторанти изкушават посетителите с рибни специалитети.
Около 18.00 Връщане в хотела в Бурса.
Цена: 15 евро – транспорт с автобус, екскурзовод.
19.30 Вечеря в хотела. Нощувка.

4 ДЕН
Комплекс на султан Мурат I + България
От 07.00 Закуска в хотела. Освобождаване на стаите. 08.00 Отпътуване.
08.30-09.30 Посещение на комплексa Мурадийе.
Мурад I, известен и с прозвището Худавендигяр („Богоподобни“), е първият османски владетел, използвал титлата султан. Той който наследява баща си Орхан I през 1362 година и управлява до 1389 година. Той строи своя комплекс от джамия, медресе и гробница на панорамен хълм, гледащ към Зелена Бурса.
Със султан Мурад I е свързана свидна за България история. Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Още през 1371 г., след като цар Иван-Александър умира, а българският престол е зает от Иван Шишман, в Търново пристига делегация от султан Мурад I, която да уреди отношенията с новия цар. Султанът, на когото очевидно са известни както красотата, така и вдовството на Кера Тамара, я иска за съпруга като залог за мира между двете страни. Цар Иван Шишман успява да отклони искането му и протака това решение близо седем години.
През 1378 г. обаче, когато Мурад I повторно признава българския цар за свой васал, Иван Шишман взема решението да изпрати сестра си Кера Тамара за жена на султана и тя става законна негова съпруга. Така са осигурени още години на мир със завоевателната турска държава.
Гробът на Кера Тамара в Бурса е запазен и до днес във фамилната гробница на Османовци редом до този на султан Мурад I и посетителите го знаят като мястото на „българската царица Марийче“.
Отпътуване за България. Преминаване отново през моста Осман Гази над Измитския залив. Пътуване през Азиатски Истанбул.
Пресичане на Босфора към Европа по най-новия висящ мост Явуз Селим Султан. Наречен е на името на султан Селим I. Широчината на моста е 59 m, а общата дължина 1875 m, от които основният отсек е дълъг 1408 m. Третият мост над Босфора е най-дългият комбиниран мост в света (автомагистрала и железен път), като се нарежда на 8-мо място по дължина сред висящите мостове на планетата.
Спиране в градския център на Лозенград за вечеря и покупка на сладки, ядки и др.
Продължаване за България.

В цената са включени:
Транспорт Добрич-Варна-Бургас-Истанбул-Изник-Бурса и обратно;
1 нощувка със закуска в хотел LIMNADES – 4 звезди в Изник;
2 нощувки със закуски в хотел KERVANSARAY BURSA CITY – 4 звезди в Бурса;
2 вечери в ресторанта на хотела в Бурса;
Посещение на джамията „Чамлъджа“ в Истанбул;
Посещение на Музея на керамиката в Изник с беседа;
Посещение на Църквата „Св. София“ в Изник с беседа;
Автобусна обиколка на Бурса с беседа;
Посещение на Крепостта и парка „Топхане“, Бурса с беседа;
Посещение на „Улу“ джамия, Бурса с беседа;
Посещение на Коза хан, Бурса;
Посещение на комплексa Мурад I, Бурса с беседа;
Групова медицинска застраховка към ЗК „Уника” с лимит 5 000 евро;
Такси преминаване по мостовете Осман Гази (над Измитски залив) и Явуз Селим (над Босфора);
Гранични и пътни такси;
Изненади и подаръци по време на екскурзията – малки жестове към гостите ни, допринасящи за незабравимото преживяване с нас;
Турски екскурзовод по време на цялата екскурзия;
Водач-екскурзовод от агенцията.

В цената не са включени:
Круиз с туристическо корабче по езерото Изник. Цена: 15 евро на човек;
Вечеря в ресторанта на хотела в Изник. Цена: 15 евро на човек;
Екскурзия „Началото на една империя“. Цена: 20 евро;
Екскурзия до Мраморно море и Тирилийе. Цена: 15 евро;
Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 70 год.до 85 год. – доплащане 8.00 лв. Лица над 85 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят копие от полицата.

Забележка:
Дадените часове са ориентировъчни. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
– Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

Необходими документи: Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на пътуване; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане.

Визови и санитарни изисквания: няма

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи.

Записване и начин на плащане:
Внасяне на 30% от цената при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;
Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването.
Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването – 0%; 13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;
под 6 дни – 100%

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.