ЕКСКУРЗИЯ ДО СИНАЯ, БРАН, РЪШНОВ, БРАШОВ И БУКУРЕЩ

ЕКСКУРЗИЯ ДО СИНАЯ, БРАН, РЪШНОВ, БРАШОВ И БУКУРЕЩ

ЦЕНА ОТ 143 лв.

Програма

1 ДЕН
Тръгване от Варна в 5.00 ч ул.Антим 1. От Шумен 6.00 ( пети километър ),Русе 8.30 ч./бензиностанция OMV –ж.к.”Дружба”/ Отпътуване за Синая- известен планински курорт в Карпатите,в миналото използван често от румънската аристокрация като лятна резиденция. Посещение на забележителностите на Синая:
• Манастира Синая – основан през 1690 г. от румънския благородник Михай Кантакузино, кръстен на планината Синай, известна от Библията. Впоследствие около манастира възниква и градчето;
• Замъка Пелеш – построен в стил неоренесанс между 1873 и 1914г за лятна резиденция на румънския крал Карол I. Дворецът притежава една от най-добрите колекции от произведения на изкуството в Източна и Централна Европа, включваща скулптури, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия, изделия от слонова кост, порцелан, гоблени и книги.
Отпътуване за Предеал.Настаняване в хотела.Свободно време.Нощувка.

2 ДЕН
Закуска.Отпътуване за Бран-малко градче на 30 км.от Синая.Посещение на мистичния замък Бран,известен още като замъка на граф Дракула – впечатляваща средновековна крепост,построена през 1377 г.През 14 в.замъкът Бран е използван за защита от нападенията на османските турци,а по късно се превръща в митнически пост между Влахия и Трансилвания.Свободно време за разходка в Бран.
Отпътуване за Ръшнов. Ръшновската крепост е построена през XIII в. Дело е на рицарите на Тевтонския орден между 1211 и 1225. Тогава е основан и град Ръшнов (Розенау). Причината Тевтонския орден да строи много крепости в региона за защита на населението е първото татарско нашествие. Една от построените крепости е Ръшновската крепост. Различава се от другите по това, че е замислена като убежище на селяните при евентуална обсада. Това е и причината в нея да има над 30 къщи, училище, параклис, обществени сгради. Крепостта е разделена на горна и долна част. Източната стена е най-добре укрепена. Защитата е включвала 9 кули, 2 бастиона, подвижен мост.
Интересна е историята на 146-метрови кладенец. Прокопан е в твърда скала, поради фактът, че крепостта е изградена върху калцитна планина. Работата по кладенеца продължава 17 години. Работата е извършена от двама турски пленници, на които е обещано да бъдат пуснати на свобода, когато завършат изкопа. Местна легенда, обаче разказва как двамата турци са убити впоследствие. Кладенецът е стъпка към още по-голяма сигурност, тъй като се налага на хората да излизат извън крепостта по време на обсада, за да попълват запасите си с вода. Последната голяма обсада на Ръшновската крепост е през 1690 г. по време на турското нашествие в Трансилвания. Унищожена е от пожар от 1718 г. 1802 г. е похитена и от земетресение.В момента може да се разходите из крепостта, която е изцяло реставрирана. В много от къщите, запазени от едно време, днес се помещават магазини за сувенири, в които може да си вземете нещо за спомен.
Отпътуване за Брашов-живописен град в Трансилвания,заобиколен от Карпатите. Градът е бил германска колония и това очевидно е повлияло на архитектурния му стил. Брашов и досега се рекламира и с немското си име – Кронщад. По времето, когато немците са владели града, румънските жители не са били признавани за граждани на Брашов, а православието е било извън закона в рамките на Трансилвания. След Втората Световна война, повечето немци, които не са били пратени в съветски лагери, са емигрирали в Западна Германия.
Румънците са православни, затова най-големите им атракции са именно църкви и манастири.
В дъното на площада, се намира може би най-известната забележителност на града – Черната църква.
Построена е около 1380 г. в готически стил. През 1689 г, църквата е била частично разрушена от пожар, унищожил голяма част от града.
Освен църкви, в Брашов може да се видят Цитаделата-с красива гледка към града и една от седемте наблюдателни кули, построени до стените му.
Обиколка на забележителностите на града:
• Стария главен площад със Старото кметство;
• Черната църква-най-голямата готическа катедрала в югоизточна Европа,построена през 1383 г;
• Strada Sforii –една от най-тесните улици в Европа;
Свободно време за разходка в Брашов.Отпътуване за Предеал.Свободно време.Нощувка.

3 ДЕН
Закуска.Отпътуване за Букурещ – панорамна обиколка с автобус. Посещение на Румънския парламент, Площада на Победата, Румънската триумфална арка, Площада на Революцията. Посещение на Стария град. Свободно време за обяд. Отпътуване за България. Пристигане вечерта.

Цена от Варна: 170 лв.
Цена от Шумен и Разград: 160 лв.
Цена от Русе: 143 лв.

Цената включва:
• Транспорт с комфортен туристически автобус;
• 2 нощувки , 2 закуски в хотел „Розмарин”- Предеал ;
• Екскурзоводско обслужване;
• Медицинска застраховка за лица до 69.99 г;
• Пътни и гранични такси;
• Панорамна обиколка на Букурещ;
• Туристическа програма в Брашов;
• Посещение на замъка „Пелеш” и Синайския манастир (без включени входни такси);
• Екскурзия до замъка на Дракула в Бран –(без включена входна такса);
• Посещение на Ръшновската крепост (без включена входна такса);

Цената не включва:
• Входни такси за посещаваните обекти( ориентировъчни цени);
• Замъка Пелеш -35 леи за възрастни,15 леи за пенсионери, 7,50 за деца и студенти;
• Синайския манастир – 5 леи за възрастни,2 леи –за деца;
• Черната църква – 10 леи за възрастни,6 леи за студенти;
• Замъка Бран – 40 леи за възрастни,30 леи за пенсионери над 65г, 25 леи за студенти и ученици;
• Крепостта Ръшнов -18 леи за възрастни,10 леи –за деца и студенти;
• Разходи от личен характер;
• Медицинска застраховка за лица от 70 до 80 год.- 6 лв.,лица над 80 год.не подлежат на застраховане;
Всеки клиент може да се възползва от 20% отстъпка от цената на PCR тест в Лаборатория Рамус (в случай че има наложено задължително изискване).

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копие и акт за раждане – копие- по 2 броя. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копията от нея и копията на акта за раждане на детето трябва да се носят по време на пътуването.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
– Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.
– Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна
– Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
– Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.