0700 167 87

Почивки и екскурзии в Ватикана на супер цени 2020

0 оферти за тези критерии.

Подреди по:

Няма намерени оферти за избраните от вас критерии.


Със своите само 842 жители и площ от едва 0,44 кв.км., Ватикана е най-малката страна, която съществува в света в наши дни. Тя е абсолютно уникална в множество отношения, включително и с това, че заема територията само на един площад с няколко прилежащи наоколо малки градини и сгради с изключително голяма културна и историческа стойност.

Страната е изцяло свързана със своя религиозен характер, като по един или друг начин всичко в нея е свързано с папската институция. Макар че Ватиканът е най-малката страна в света, тя действително притежава огромно влияние, което се простира много по-далеч от това на държави с хиляди и дори с милиони пъти по-голяма площ и богати на ресурси.

Друго, което е уникално е местоположението на страната. Ватиканът е единствената държава, която е разположена в сърцето на град. По света има много държави, които са оградени изцяло от друга страна, но в този случай удивителното е, че говорим само за един единствен град. На практика само за няколко минути човек може да прекоси цялата страна пеш от единия до другия край с бавно и спокойно темпо.

Влияние на Ватикана въпреки малката си площ

Малка колкото едно миниатюрно селце, страната има огромно влияние в целия християнски свят, особено в страните от Централна и Южна Америка, където голяма част от населението е наистина много религиозно. Много хора в тази част на света активно се интересуват от това какви са най-големите новости свързани с Ватикана и как

На практика, Ватиканът е уникален и в много други отношения, като едно от тях е езикът. Макар че се намира насред италианската столица, в която съвсем логично се говори на италиански език, във Ватикана се говори официално латински. Макар че той някога е бил един от най-говоримите езици на планетата, то днес след векове на трансформация, той се е запазил единствено в това малко късче земя в сърцето на Рим.

Макар и страната да е напълно независима, тя всъщност не може да функционира отделно от Италия по много причини. Най-очевидната, разбира се, е тази, че тук няма летище, нито може да се развива земеделие. На практика, суверенитетът на Ватикана, макар и напълно реален, има специфичен характер, като страната сама определя своята посока, но все пак изпитва разностранна зависимост от заобикалящата я Италия..


Гласувайте за тази държава:

4.5 138